VÍZ VILÁGNAPJA – Szigetmonostor Faluháza, 2015. március 20-21.

Szigetmonostor Önkormányzata az Outdoor Mission Kft.-vel karöltve nagyszabású víz világnapi rendezvényt szervez. A kétnaposra tervezett rendezvény a vízzel kapcsolatos széleskörű ismeretterjesztést, szemlélet formálást tűzte ki célul.


Az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjának, felismerve hogy minden élő szervezet – így az ember is – ettől a természeti kincstől függ. A Föld vízkészletének csupán 2,5%-a édesvíz, és ennek is jelentős része fagyott állapotban a sarkkörön, illetve a magashegységi régiókban található. Ezért is különösen fontos vizeink védelme és a természetes vizek fontosságának felismerése.

Szigetmonostor Önkormányzata és az Outdoor Mission Kft. felismerve a víz kiemelt szerepét 2015-ben nagyszabású víz világnapi rendezvényt szervez, amelynek a szigetmonostori Faluház ad otthont. A Duna ölelésében, a fővároshoz közel, a budapesti vízellátás legfontosabb bázisán megrendezésre kerülő rendezvény ideális helyszíne az eseménynek.

Az édesvízzel kapcsolatos problémák lehetnek jövőnk egyik nagy környezeti kihívása, ezért is érdemes jobban megismerkedi ezzel a természeti kincsünkkel. A szervezők külön figyelmet fordítanak arra, hogy az érdeklődők megismerhessék a vízzel kapcsolatos környezeti problémákat. Cselekvési alternatívákat is bemutatnak, amelyekkel ezeket enyhíteni lehet. Az ország legjelentősebb tudásbázisát jelentő szakmai partnerek segítségével, a szervezett diákcsoportok, a helyi lakosok és az érdeklődők számára a vizet, mint természeti elemet mutatják be, és a látogatók megtudhatják, hogy a víz milyen sokrétűen befolyásolja mindennapi életünket.

A rendezvény fővédnöke:

Áder János, köztársasági elnök

A rendezvény szakmai védnöke:

Dr. Ács Éva, MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadó

 

Tervezett programelemek

Első nap / március 20. (08-14:00 óra között)

A környék településeiről előre szervezett diákcsoportok érkeznek a rendezvényre, akik számára a következő felépítésű programok várnak:

I. környezeti problémák ismertetése, ökológiai rendszerbe helyezése (15’)

 • Ökológus által tartott rövid előadás a víz globális és hazai környezeti problémáiról, illetve egyéb környezeti problémák kapcsolódásáról

II. ismeretterjesztő interaktív programelemek, kiállítások (2x30’)

 • MTA Ökológiai Kutatóközpont szakemberei a hazai vízi élővilággal ismertetik meg a diákokat (leletek megtekintése, mikroszkópos vizsgálatok stb.)
 • Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai rövid bemutatót tartanak hazánk folyóiról, tavairól és gyógyvízlelő helyeiről, továbbá érdekes időjárási műszerekkel ismerkedhetünk meg

III. megoldási alternatívák bemutatása (30’)

 • Outdoor Mission szakemberei háztartási és háztáji eszközbemutatót tartanak, mely mentén vízgazdálkodási alternatívákkal lehet megismerkedni (perlátorok, szivárogtató locsolórendszer, energiatermelő vízkerék stb.)

IV. tudásismétlés (15’)

 • kvízjátékban vesznek részt a diákok, mely az elhangzott ismereteket foglalja össze (a nyertesek közül értékes ajándékokat sorsolunk ki a Tessloff Babilon könyvkiadó, a Clearwater és az Országos Meteorológiai Szolgálat jóvoltából)

Opcionálisan látogatható kiállítás

TIT Hajózástörténeti, - Modellező és Hagyományőrző Egyesület, és a Zebegényi Hajózástörténeti Múzeum kiállításán keresztül a hajózástörténetről, valamint a Titanic magyar vonatkozásáról lehet új ismeretekkel gazdagodni

Második nap / március 21. (10-16:00 óra között)

A rendezvény második napján a fő célcsoport a helyi lakosság, családok, egyéni érdeklődők, felnőttek, gyermekek egyaránt.

Az előző napi programkínálat kiegészül további ismeretterjesztő és szórakoztató közösségi programelemekkel:

 • Ökológiai lábnyomszámítás, személyes tanácsadással
 • Ismeretterjesztő rövidfilmek vetítése
 • PET Kupa hajójának kiállítása
 • Közlegelők tragédiája drámajáték
 • Vízhordó verseny
 • A Fővárosi Vízművek bemutatkozása
 • Borkas – a fröccs és a szikvíz története

KAPCSOLAT


H-1088 Budapest, Múzeum u. 7. II. emelet
Kossuth Klub

Telefon: +36 1 951 7007

Lőrinczi István
Mobil: +36 30 8535 536
email: