A BIODIVERZITÁS CSÖKKENÉSE

Mi emberek okozhatjuk a földi változatosság legnagyobb pusztulását?

A biodiverzitás magyarul biológiai sokféleséget jelent. Ennek több szintje van, de a legegyszerűbb értelmezésben az élőlények fajainak összességét jelenti. A Föld történelme során többször fordult már elő olyan időszak, amikor a fajoknak a szokottnál nagyobb része tűnt el (a fajpusztulás, ugyanúgy ahogy egy új faj keletkezése egy bizonyos mértékig természetes folyamat). A két legjelentősebb a perm és a triász határán (kb. 250 millió évvel ezelőtt) és a kréta időszak végén (kb. 65 millió éve) történt. Az előbbiben az akkori fajok hozzávetőlegesen a 90%-a pusztult ki, míg a második esetben körülbelül a 70%-uk, köztük az akkori világ meghatározó élőlényei a dinoszauruszok is. Jelenlegi ismereteink szerint azonban egyik esetben sem zajlott a fajok kihalása olyan sebességgel, mint napjainkban. Ennek legfőbb oka az emberiség természetátalakító tevékenysége.

Mi okozza a biodiverzitás csökkenését?

  A szárazföldön a biológia sokféleségre talán a legnagyobb veszélyt a fajok élőhelyét jelentő területek rohamos csökkenése okozza. A különböző tulajdonságokkal jellemezhető területek fajgazdagsága jelentősen különbözik. Így például az egyik legnagyobb fajgazdagsággal a trópusi esőerdők rendelkeznek. Köztudott, hogy ezek a területek csökkenek a leggyorsabb ütemben. Ebben az esetben nem csak arra kell gondolnunk, hogy egy adott élettér teljesen eltűnik, hanem arra is, hogy esetleg több kisebb területre fragmentálódik. Ez sok faj esetében megnehezíti a táplálékkeresést, a párválasztást, vagy egyéb a faj fennmaradása szempontjából jelentős folyamatot. A természetes területek csökkenését több tényező okozza. Az egyre növekvő emberi népességnek egyre több területre van szüksége közvetlenül, mint saját élettér és közvetve is, mint például mezőgazdasági terület. Emellett természetesen a természetes élőhelyeket, mint erőforrást és nyersanyagot is hasznosítja az emberiség.
  Más a helyzet a tengerek és óceánok esetében. Ezeken az élőhelyeken a legnagyobb veszélyt a túlzott emberi felhasználás (túlhalászat) és a területek szennyezése következtében kialakult fajpusztulások jelentik. A globális felmelegedés is veszélyeztetheti az óceánok élővilágát például azáltal, hogy a melegedés a korallzátonyok pusztulását okozhatja, ami a tengeri élővilág hozzávetőleg egynegyedének ad otthont.

KAPCSOLAT


H-1088 Budapest, Múzeum u. 7. II. emelet
Kossuth Klub

Telefon: +36 1 951 7007

Lőrinczi István
Mobil: +36 30 8535 536
email: